Є в історії українського народу багато кривавих та складних подій, але є такі, що не можна збагнути ані розумом, ані серцем.

Голодомори… Нестерпний біль спричиняє перша складова слова, а уявити, що таке можна було заподіяти навмисно для знищення мільйонів людей… Але це сталося! Як не жахливо навіть згадувати про це, але ми мусимо. Мусимо, щоб віддати шану закатованим голодом людям, дати історичну оцінку діям тодішньої «народної влади», усвідомити наслідки жахливих лихоліть, а головне — навчитися розуміти найменші спроби «великих людей» досягти «великих цілей» ціною життя дитини, людини, нації.

У четверту суботу листопада — щорічний національний День пам’яті жертв голодоморів. Проведіть із учнями годину духовності до скорботного дня, розбудіть у їхніх юних серцях жаль, милосердя, співчуття. На допомогу пропонуємо вам розробку заходу, укладеного викладачем Могилів-Подільського технолого-економічного коледжу А. В. Кордонською. У ньому розкрито причини Голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, використано поезії патріотичного характеру, спрямовані на формування національної свідомості майбутніх будівників суверенної Української держави, спогади очевидців.

Файл зі сценарієм ви можете завантажити, натиснувши позначку.

Автор: А. В. Кордонська, Могилів-Подільський технолого-економічний коледж Вінницького НАУ, Вінницька обл.

Джерело: Класному керівнику №10 (118) жовтень 2018 р.