Мета: продовжити ознайомлення дітей з поняттям «наша Батьківщина»; формувати знання про державні символи (прапор, герб) та ознайомити з Державним Гімном України; розвивати інтерес до України, бажання спілкуватися рідною мовою; виховувати громадянина своєї держави, любов до рідного краю, шанобливе ставлення до національних та державних символів, повагу до українського народу, гордість за красу і велич нашої Батьківщини.

Словник: держава, Україна, незалежність, символи, прапор, герб, тризуб, гімн.

Попередня робота: ознайомлення з картою України; заучування віршів, прислів’їв до теми; виготовлення атрибутів до ігор «Віночок», «Священні символи».

Обладнання: карта України; прапор; герб; гімн; загадка; вірші; прислів’я; легенда; дидактична вправа «Додай слівце»; дидактичні ігри («Віночок», «Священні символи»); паперові квіти.

Хід заняття

Вихователь загадує дітям загадку.

На землі великій є одна країна:
Гарна, неповторна, красна, як калина.
І живуть тут люди добрі, працьовиті.
І скажу, до речі, ще й талановиті.
Землю засівають і пісні співають,
На бандурі грають і вірші складають
Про ліси і гори, і про синє море,
Про людей і квіти. То скажіть же, діти,
Що це за країна? (Наша славна Україна!)

— Україна — це Батьківщина для всіх людей, які живуть на її території. Що таке Батьківщина? Батьківщина — це найкраще і найдорожче місце у світі. Пригадайте, що поети писали про Батьківщину?

Дитина декламує вірш М. Познанської.

ПРО НАШУ УКРАЇНУ

Ми дуже любим весь наш край
І любим Україну,
Її лани, зелений гай,
В саду рясну калину.
Там соловейко навесні
Співає між гілками,
Та й ми співаємо пісні,—
Змагається він з нами!

— Батьківщина наша велика, неосяжна. Вона складається з окремих регіонів, що мають свої назви (демонстрування на карті): Полісся, Поділля, Волинь, Галичина, Слобожанщина. А які ви знаєте великі міста України? Назвіть великі ріки.

— Народ склав чимало приказок і прислів’їв про нашу Батьківщину. Зберімо зерна народної мудрості у маленьку скриньку.

Дидактична вправа «Додай слівце» (читання прислів’я)

Вихователь об’єднує дітей у команди. Один гравець команди починає прислів’я — інший (з другої команди) продовжує: за кожну правильну відповідь команда отримує емблему сонечка. Потім — навпаки.

— Діти, а по чому впізнають українців в усьому світі?

З’являються Калинка та Барвінок (на екрані проектора). Вітаються з дітьми.

Доброго ранку, ліси і поля!

Доброго ранку, плането Земля!

Щастя й здоров’я всім людям бажаємо,

З ранку в дитячий садок поспішаємо!

Вихователь. Який у Калинки гарний віночок! Ми зараз сплетемо такий самий.

Дидактична гра «Віночок»

Вихователь роздає дітям пелюстки квітів, з яких складається український віночок. Дитина повинна назвати її та прикріпити до квітки на віночку.

— Перепочиньмо!

Фізкультхвилинка

Ми мандруєм, ми мандруєм,

Україною крокуєм.

Ось побачили Карпати,

Як вершину нам дістати?

Заглядаємо в озерця,

Не торкнутися нам дна!

Так ми довго-довго йшли

І до групи знов прийшли!

— Калинка і Барвінок знають гарну легенду і хочуть вам її розповісти.

Розповідання легенди

Давно-давно жила колись жінка. Вона мала трьох синів. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю. Підросли і вирішили піти у світ. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку про себе подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. Як його назвали? (Тризуб) Настала черга середнього сина. Йому мати подарувала в дорогу синьо-жовту тканину. Своїми звитяжними ділами прославляв він свою матір. Яке ім’я одержав середній син? (Прапор) А там, де був найменший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мати своєму наймолодшому синові подарувала красивий солов’їний голос. Одержав син за свій голос і величний спів ім’я Гімн.

Діти розглядають Прапор України.

— Прапор — символ незалежної держави. Прапор України — блакитно-жовтий. Його кольори означають синє небо та золоту ниву. Кольори на прапорі «читають» згори донизу.

Дитина декламує вірш «Прапор України».

Діти розглядають Герб України.

— Тризуб — це Герб України. Він золотий на голубому тлі. Відображає триєдність життя: батько — мати — дитя, які символізують силу, мудрість, любов. На ньому можна прочитати слово Воля.

Дитина декламує вірш про Тризуб.

Розповідь про Державний Гімн

Державний Гімн України — це урочиста пісня, символ нашої державної єдності. Називається він «Ще не вмерла України і слава, і воля...». Його слова написав поет Павло Чубинський, а музику — композитор Михайло Вербицький. Коли звучить Державний Гімн, потрібно обов’язково підвестися, цим ми виявляємо особливу пошану до наших державних святинь. (Звучить Державний Гімн.)

— Тепер перевіримо, які державні символи ви запам’ятали.

Дидактична гра «Священні символи»

Діти об’єднуються у дві команди. За сигналом вони повинні скласти Герб та Прапор України, розповісти, що вони означають. Перемагає команда, яка швидше впорається із завданням.

Вихователь збирає дітей навколо карти України та пропонує прикрасити її квітами, щоб наша Батьківщина стала ще красивішою, багатшою, мальовничішою.

— Погляньте, яка краса!

— Що нового ви дізналися на занятті?