Відомо, діти засвоюють будь-що значно краще через дію та участь у дослідах, експериментах або спостереженнях. Немає кращого способу дізнатися про навколишній світ, ніж шляхом практичного дослідження. Пропонуємо захопливі наукові експерименти та демонстрації, які допоможуть дітям зрозуміти окремі питання з природознавства, властивості матерії та багато іншого. До того ж, ці досліди легко виконати, тому для їхньої організації та проведення не потрібні якісь специфічні матеріали або завеликі часові витрати.

1. Визначення насіння

Підготуйте насіння різних фрукті та овочів (наприклад, апельсин, яблука, виноград, полуниця, лимон, авокадо, гарбуз, диня, кавун, перець), — все, що ви можете зібрати. Потім учні спробують визначити рослини, до яких воно належить. Такий дослід можна перетворити на мінізмагання, об’єднавши дітей у невеличкі групи-команди та запропонувавши кожній із них певний набір насіння для ідентифікації.

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

2. Створіть власні музичні інструменти

Для створення музичних інструментів стануть у пригоді будь-які коробки, ящик або порожні пляшки. Що вважається музичним інструментом? Будь-який об’єкт, що видає певний набір звуків! Сміливо експериментуйте та поєднуйте ваші інструменти для створення більш гармонійного звучання.

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

3. Тут стає темно

Використайте ліхтарик, аби побачити, як різні матеріали змінюють промінь світла. Матеріали можуть бути, які прозорі (віконне скло), напівпрозорі (восковий папір або папір для запікання), непрозорі (картон, фанера) та світловідбивні (дзеркало).

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

4. Створіть сигнал допомоги

Код Морзе — це міжнародний код, заснований на серії крапок і тире (або коротких та довгих сигналів), що відповідають кожній букві алфавіту.

Кожна дитина любить ідею секретного коду — особливо, якщо це означає, що дорослі теж грають. Але діти, можливо, не знають, що секретні коди мають довгу та захопливу історію, від найпотаємніших військових справ та комп'ютерного програмування до криптованих кримінальних справ. Однією з найважливіших придуманих систем коду є всесвітньо визнаний код Морзе, що відповідає крапкам і тире до літер абетки.

Самуель Ф. Б. Морзе запатентував телеграф 1837 року. Лише 1844 року уряд виділив гроші на розвиток цієї революційної форми спілкування. Після налаштування телеграфної системи повідомлення, які раніше потребували днів або навіть тижнів для їхньої доставки до адресата, передавалися та декодувалися за лічені хвилини! Повідомлення надсилалися по дротах, після натискання на клавіші відповідно до шифру Морзе, але дітям буде легше розрізнити точки і тире, використовуючи сигнали ліхтарика.

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

5. Вимірювання часу реакції

Учні отримають можливість перевірити свій час реакції за допомогою цього експерименту. Нехай один учень тримає лінійку над рукою іншого учня. Учень, який намагається піймати лінійку, повинен тримати свою руку у вигляді кігтя, готовий спіймати лінійку, коли її відпустили. Коли лінійку відпустять, учень хапає її рукою і бачить, скільки сантиметрів знадобилося йому, аби піймати лінійку. Дозвольте учням спробувати перевищити власні особисті рекорди. Цей експеримент дає змогу бачити зв’язок між очима, мозком та моторними нейронами, що автоматично спрацьовують, коли ми реагуємо.

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

6. Допоможіть студентам зрозуміти зв’язок між здоровими зубами та здоровою їжею

Нехай учні знайдуть у журналах та виріжуть фотографії із їжею. На двох аркушах паперу намалюйте великий контур зуба. Попросіть учнів визначити, які продукти корисні для зубів, а які — ні. Скористайтеся можливістю, аби вони обговорили та обґрунтували свій вибір із партнером. Можна розширити цю діяльність, запропонувавши учням узагальнити вибір їжі у плакаті, флаєрах чи рекламі.

Джерело: https://cutt.ly/jnVYUeH

7. Яка вода є найкращою для вирощування насіння

Дізнайтеся, яка рідина найкраща для вирощування насіння. Вивчивши матеріал про життєвий цикл рослин, визначте, як вода підтримує їхній ріст. Посадіть насіння і поливайте їх різною водою (з-під крану, бутильованою водою, солодкою та солоною водою), щоб побачити, яка рослина проростає першою і росте краще. Краще для цього досліду використовувати рослини, які ростуть достатньо швидко (наприклад, квасолю).

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

8. Створіть дощ у горах

Вивчіть, як дощ у горах утворює струмки та річки, які стікають до океану. Концепція дуже проста: учні мають зібгати аркуш паперу, щоб створити гірські вершини та долини. Потім вони розпорошують кольорову воду, аби створити «дощ» і побачити, як і куди йде вода.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

9. Модель утворення складчастих гір

Створіть складчасті гори. Ця цікава демонстрація допомагає дітям зрозуміти, як формуються деякі типи гір. Використовуйте шари рушників, щоб зобразити гірські шари, а також ящики — для континентів.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

10. Розширення речовини

Досліджуючи стан речовини, експериментуйте, аби побачити, як розширюються деякі види рідини під час замерзання та чому цей процес відбувається по-різному.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

11. Щільність рідини на прикладі сольових розчинів

Вивчіть щільність за допомогою сольових водних розчинів. Цей простий експеримент охоплює багато наукових концепцій, що вивчаються у школі. Порівняйте та визначте, як предмети плавають у різних водних сумішах.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

12. Вивчіть ерозію за допомогою шматочка цукру

Змоделюйте ефект ерозії, зануривши шматочки цукру у ємність із дрібними камінцями. Наповніть прозору чашку дрібними камінцями (наприклад, гравій, що попередньо можна розфарбувати), додайте п’ять шматочків цукру. Після декількох інтенсивних струсів можна дослідити наслідки ерозії за загальним виглядом шматочків цукру. Дайте дітям можливість потрусити чашку. Зафіксуйте час та інтенсивність струшувань. Зробіть висновки щодо зміни форми та загального виду шматочків цукру.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

13. Відтворіть кругообіг води

Наповніть пластиковий пакет водою, закрийте його та поставте на підвіконня під сонячні проміні. Це простий спосіб продемонструвати основний водний цикл: випаровування, конденсація та опади. Для більшого ефекту можна підфарбувати воду у насичений блакитний колір. Заради прискорення процесу можна використати фен.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

14. Вивчення різних середовищ проживання тварин

Разом із учнями побудуйте зразки різних середовищ проживання тварин. Маючи у кабінеті такі макети природних зон, можна проводити цікаві дослідження щодо життя та особливостей пристосування тварин до різних природних умов. Використовуйте природні матеріали та іграшкові набори тварин.

Джерело: https://cutt.ly/RnVYHan

Джерело: https://cutt.ly/TnVYMTg

Джерело: https://cutt.ly/TnVYMTg

15. Побудуйте тіло із пластиліну

Заздалегідь підготуйте та роздрукуйте контури. Вони можуть бути із підказками: схематичне відображення кісток скелету людини та місць розташування внутрішніх органів. Далі діти безпосередньо ліпитимуть елементи скелету людини, внутрішні органи та ін. Пояснюйте та коментуйте розташування елементів, їхнє призначення та функціональність.

Джерело: https://cutt.ly/hnVY25C

Джерело: https://cutt.ly/SnVY852

Переклад та літературна обробка Ю. М. Афанасенко

За матеріалами: