Актуально Self-менеджмент

Чим смакують учні в різних країнах світу

10.01.2020 1212 0

ФІНЛЯНДІЯ

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

Фіни розглядають шкільне харчування як інвестицію в майбутнє, а їдальні вважають важливим елементом соціалізації.

З 1948 року кожен учень (як початкової, так і старшої школи) обідає безкоштовно (за рахунок податків батьків), а якщо залишається на додаткові заняття, то отримує й перекус.

Шкільний ланч — це гаряча страва з м’ясом, яйцями чи рибою, порції овочів, хліб та напій (крім води обов’язково дають молоко). Влада стежить за тим, аби страви були смачними, барвистими та поживними.

З кінця 1990-х років установлено основні пропорції: овочі мають становити половину страви, білки й вуглеводи — по одній чверті тарілки.

Окрему увагу приділяють у фінських навчальних закладах алергічним та релігійним особливостям харчування. У багатьох їдальнях щодня подають вегетаріанські страви.

Також кожна школа включає «food education» у навчальний процес: учні їздять до фермерів, збирають чорницю й повністю занурюються в традиційну кулінарію.

Зазвичай у містах є централізована кухня, що готує для всіх шкіл і садочків. Їжу привозять у школу, розкладають у їдальні, а діти самі обирають, що взяти (так званий «шведський стіл»).

ВЕЛИКА БРИТАНИЯ

  

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

Смажена картопля, морква, рисова каша, овочевий салат, фрукти і бельгійська вафля в шоколадній глазурі. Бюджет багатьох шкіл обмежений, тому дітям частіше пропонують фастфуд. Діти люблять його, він дешевий у приготуванні.

ЛИТВА

Джерело: https://learning.ua/blog/201811/chym-hoduiut-shkoliariv-u-riznykh-krainakh-svitu/

У Литві оновлені норми шкільного харчування діють з 2010 року і стосуються як їдалень, так і автоматів зі снеками. У щоденному раціоні мають бути овочі, картопля, фрукти, ягоди, свіжі соки, крупи, молоко, бобові, м’ясо та риба. Тваринні жири рекомендовано замінювати рослинним оліями. А от солодощі, шоколад, газовані та енергетичні напої, смажені пиріжки та картопля заборонені.

Як експеримент деякі школи практикують формат «шведського столу», що дає змогу дітям обирати те, що вони хочуть, а школі — викидати менше залишених обідів.

Якість харчування контролюється держорганами, що закликають батьків повідомляти про порушення норм і дійсно висувають постачальникам адміністративні штрафи й можуть позбавити ліцензії. Так, минулоріч одна з компаній розплачувалася за відсутність салатів у кількох обідах на тиждень і невідповідність реального та оприлюдненого на сайті меню.

Втім, фастфуд однаково добирається до учнів — кіоски з картоплею фрі та бургерами почасти розміщуються неподалік від школи, тому голодні учні замість черги у їдальні обирають швидкий перекус через дорогу.

У Вільнюсі харчуванням учнів займаються приватні компанії. Вони орендують у шкіл приміщення та обладнання або встановлюють власне.

ІТАЛІЯ

 

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html 

Харчуванню в італійських навчальних закладах приділяють дуже багато уваги. Обід учнів — це ознайомлення з місцевими кулінарними традиціями й виховання культури харчування змалечку. З 2010 року уряд зобов’язав школи годувати дітей переважно місцевими та органічними продуктами. Так, у Римі вони становлять 70 % шкільного харчування.

У більшості італійських шкіл у першу половину дня передбачено перерву на «меренду» (другий сніданок). Його діти можуть приносити з дому або купувати в школі.

Варто зазначити, що в шкільних їдальнях Італії меню є сезонним і набір продуктів постійно оновлюється.

Щоденний ланч — це паста, рис або суп, основна страва (м’ясо, риба, яйця чи сир), два чи більше варіанти сезонних овочів і багато фруктів (які в українських державних школах часто взагалі відсутні). М’ясо з’являється в меню всього пару разів на тиждень, невеликими порціями. Як десерт або перекус часто подають хліб із шоколадною пастою або кілька цукерок, тістечок. А от чіпси, картопля фрі та смажена курка — заборонені.

Значна кількість борошняних виробів та солодощів у шкільному меню, ймовірно, є причиною того, що зараз в Італії відсоток дітей із надмірною вагою є досить високим.

Важливо відзначити, що їжа для школярів готується на централізованій міській кухні або на місці — страви мають бути свіжо приготовленими (заморожені продукти є недопустимими).

ІРАН

Джерело:http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

За законом, усім дітям до 14 років в Ірані щодня необхідно випити кухоль молока, з’їсти трохи фісташок, свіжі фрукти і бісквіт. Але мами часто дають їм ланчбокс із собою. У цьому — рис, помідор і кебаб з ягняти.

КИТАЙ

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

Системи харчування в китайських школах значно відрізняються залежно від місцевості. У великих містах, зокрема Пекіні, є компанії, які займаються учнівськими їдальнями. Діти обирають страви до смаку і розраховуються спеціальною карткою. В інших частинах Китаю діти почасти збираються за обідом вдома з батьками. Звичний набір для ланчу — це рис, смажені овочі з м’ясом і без та парові булочки. Близько половини китайців мешкають у бідних сільських районах.

Через політику скорочення та об’єднання шкіл з 2000 до 2015 року закрито три чверті навчальних закладів — 300 000. Тож десятки мільйонів місцевих дітей навчаються далеко від дому і залишаються в школі з понеділка до п’ятниці. Недоїдання — одна з найболючіших проблем цих районів. Державна програма забезпечує їжею лише три мільйони дітей, тоді як багатьом доводиться харчуватися тільки рисом, узятим з дому.

ЯПОНІЯ

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

Шкільні обіди для японців — частина освітньої програми, де діти вчаться самостійності й відповідальності.

Учні початкової школи обідають у своїх класах, де вони дізнаються про правильне харчування та про історію й культуру японської кухні.

Для цього спеціально накривають стіл, а школярі одягають перед обідом білі халати. Дітей вчать допомагати одне одному, прибирати після їжі та викидати сміття в кошики для переробки. Тож обід в японських школах триває 45 хвилин.

Він обов’язково має складатися з гарячого супу, рису, страви з м’яса, салату й молока. Усі діти отримують однакові страви.

Якщо дитина не поїла, може залишитися голодною: в японських школах немає торгових автоматів, а в більшості шкіл приносити їжу дозволено лише учням середніх і старших класів, оскільки діють певні дієтичні обмеження.

Ще 2005 року уряд Японії ухвалив закон, за яким у школах мають навчати дітей вибирати здорову їжу, а через 2 роки — в навчальні заклади навіть почали наймати викладачів із питань дієти та харчування. Таке впровадження було досить успішним. Програма шкільних обідів сприяла зниженню темпів ожиріння в країні: наразі рівень дитячого ожиріння в Японії є одним із найнижчих у світі.

США

Джерело: http://mapme.club/poradi/5705-12-shkilnix-obidiv-ditej-z-riznix-krain-svitu.html

У 80–90-х роках сферу шкільного харчування почали захоплювати приватні компанії, які не завжди дотримували стандартів і зумовили поширення фастфуду. Повернення здорової їжі до школи 2010 року підтримала Мішель Обама. Нові правила зобов’язували збільшити кількість фруктів, овочів і цільнозернових виробів у дитячому раціоні.

Втім, реформа не дала очікуваного результату: постачальники не турбуються про смак здорових страв, а фрукти почасти зіпсовані, тож учні просто викидають отримані обіди й обирають домашню їжу чи снеки. Водночас, не всі школи фінансово готові дотримувати стандартів — здорова їжа дорожча, а держава відшкодовує лише три долари за обід, що не покривають приготування та доставку непридбаних дітьми і викинутих страв.

ПІВДЕННА КОРЕЯ

  

Джерело: https://learning.ua/blog/201811/chym-hoduiut-shkoliariv-u-riznykh-krainakh-svitu/

Система шкільного харчування в Південній Кореї — одна з кращих в світі. У нижніх великих отворах, як правило, розташовують суп і гарнір (зазвичай рис), у верхніх — салати, морепродукти, овочі та фрукти. Худим дітям дають риб’ячий жир у мірних ложках. Популярні страви: кімчі, кунжутне листя, фаршировані рисом під медовим соусом, суп із картоплі та гарбуза, оладки із зеленою цибулею, перцем і восьминогом, салат із огірків та моркви.

АВСТРАЛІЯ

Джерело: https://learning.ua/blog/201811/chym-hoduiut-shkoliariv-u-riznykh-krainakh-svitu/

Більшість дітей в Австралії беруть ланч із дому. Втім, їдальні також пропонують готові страви та перекуси. Це може бути структура всередині школи, ініціатива батьків-волонтерів або найнята компанія-постачальник.

На початку 2000-х громадські організації почали бити на сполох щодо поширення ожиріння серед учнів. 2009 року австралійський уряд заснував проект The National Healthy School Canteens, у межах якого розробили посібник і навчальні матеріали для керівників їдалень з рецептами й описом продуктів.

У фінальному документі групи продуктів розподілено на три категорії: «зелені» мають бути в раціоні щодня, «жовті» — в обмежених кількостях, а «червоні» повністю заборонено в школах. Мета: зробити меню якомога «зеленішим», тобто наповнити продуктами з першої категорії — водою і молочними напоями без цукру, цільнозерновими кашами, пастою, рисом, молочними та соєвими йогуртами, поп-корном без добавок, свіжими, замороженими та консервованими овочами і фруктами, бобовими, м’ясом та рибою тощо.

Під забороною — напої з кофеїном, цукерки, пончики, круасани, смажені та жирні страви, а також ароматизовані продукти. Втім, як і в США, спроба зробити харчуванням здоровим не виправдала себе, адже чимало їдалень просто втратили попит і тепер на межі закриття через неокупність.

Як в Україні планують реформувати шкільне меню?

 

Джерело: https://learning.ua/blog/201811/chym-hoduiut-shkoliariv-u-riznykh-krainakh-svitu/ 

Експерт МОЗ України з гігієни харчування Олег Швець рік тому зазначав, що близько 80 % дітей у нашій країні, яким пропонується шкільне харчування, не хочуть відвідувати їдальні.

Тож реформувати шкільне меню в українських школах взявся кулінарний експерт, переможець п’ятого сезону телешоу «МайстерШеф» (2015) Євген Клопотенко, який уже два роки працює над удосконаленням страв у шкільних їдальнях України.

Потреба в оновленні шкільного меню назріла вже давно, адже чинний збірник рецептів був виданий ще 1957 року, відтоді лише двічі незначно коригувався.

Разом із командою дієтологів та кулінарних експертів Євген створив нову книгу рецептів для шкіл (що містить близько 60 страв) та протягом жовтня 2018 року випробовував двотижневе меню в двох київських навчальних закладах.

Згідно з новим збірником, кухарям пропонують готувати страви з тих самих продуктів, що й раніше (і за ту саму ціну), але на новий лад. Наприклад, замість пюре з котлетою — «Пастуший пиріг» (запечений фарш на подушці з картоплі), буряк рекомендують не відварювати, а запікати (так у ньому зберігається на 80 % більше вітамінів), суп — готувати без засмажки, а в салати — додавати соуси або ароматну олію (підігіріту до 60 градусів олію із сухою м’ятою або цедрою апельсина — прим. ред.).

В інтерв’ю «Сніданку з 1+1» Є. Клопотенко зазначає: «Я хочу, щоб у дітей було бажання їсти в шкільних їдальнях, аби їм подобалася їжа, яку там готують, і вже з дитинства людина знала, що харчування може бути різноманітним і смачним».

Тож зараз команда кулінарного експерта працює над розробленням покрокової інструкції для інтеграції нового меню у всіх українських школах, які захочуть його собі запровадити.

Проте, чи стане смачна та корисна їжа у школах для наших дітей звичним раціоном, а не рідкісним явищем, поки невідомо.

Звісно, асортимент страв шкільних обідів обумовлений культурними особливостями країни та рівнем її економічного добробуту. Як свідчить досвід інших держав, для організації якісного й здорового харчування в школі необхідна співпраця всіх учасників освітнього процесу — як органів місцевої влади, закладів освіти, так і батьків.

Тож МОН України закликає цікавитися інформацією про забезпечення дітей шкільними обідами, за потреби, звертатися до адміністрації школи й органів місцевої влади, аби учні щодня мали збалансований раціон, що відповідає державним стандартам та рекомендаціям здорового харчування.

Укладач Лариса Пужайчереда

За матеріалами:

http://mapme.club

https://np.pl.ua

https://learning.ua

https://uk.etcetera.media

https://konkurent.in.ua

Поділитися в Viber Залишити свій відгук