З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості щорічно 14 жовтня в Україні відзначають свято — День захисника України, водночас з Днем Українського козацтва.

Мета: ознайомити учнів з козацькою добою; розповісти про духовний зв’язок із лицарями — козаками, який утілив невмирущий український дух.

Обладнання: мультимедійний проектор; мультфільми «Як козаки з турками воювали»; зображення козаків; книжки про козаків; спортивний інвентар для конкурсів; уривки українських пісень.

Джерело: chrome://global/skin/media/imagedoc-darknoise.png

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

Ведуча

Добрий день вам, друзі щирі,
Хай живеться вам у мирі,
Ведучий
Не минайте нашу хату,
Бо у нас сьогодні свято.

Ведуча. В Україні щорічно відзначається День українського козацтва, День захисника України. Зараз ми можемо говорити про своєрідне ставлення до доби козацтва, її волі та духу.

Ведучий. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, що активно впливала на історію України XVII–XVIII ст. Його історичне значення важко переоцінити. Народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією.

Дозвольте нам сьогодні привітати вас із Днем Українського козацтва, Днем захисника України!

Звучить пісня «Це наш рідний край».

Ведуча. Козак означає вільний чоловік. Козаки об’єднувалися в курені (загони), кожен курінь обирав собі отамана (ватажка). Побутове життя було дуже простим, жінки з ними не жили. Чоловіки повністю обслуговували себе самі: готували їжу, лагодили одяг тощо. Козаки суворо дотримували дисципліни, успішно розвивали власну військову вправність, створили свій флот, що складався з легких і швидких човнів — чайок.

Ведучий. Запорозька Січ — військовий і адміністративний центр запорозького козацтва, що існував за порогами Дніпра із середини XVI ст. до 1775 року. Утворення Запорозької Січі пов’язане з процесом формування українського козацтва, освоєння ним раніше спустошених татарами українських земель між Дніпром і Південним Бугом.

Ведуча. Значної ваги набуває відродження українського козацтва, адже це — відродження України. Сьогодні козак — не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари.

Козак — це передовсім воїн за духом, який воюватиме тільки за честь і свободу. Шляхетність, мудрість, відвага — три основні ознаки козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

2-г а ведуча. Козаки не тільки воювали, але й мали змогу розважатися та грати в цікаві ігри.

Джерело: chrome://global/skin/media/imagedoc-darknoise.png

Гра «Одягнися козаком»

Обирають трьох хлопців. На столах є три комплекти українського костюму. Ведучі зав’язують кожному очі. За командою гравці мають швиденько знайти потрібний для себе одяг і вдягнутися за 1 хвилину.

Ведуча. Крізь століття лине слава про українських козаків. Волелюбне козацтво показало усьому світові не тільки своє лицарство, але й здатність утворити державу. Нею стала Запорізька Січ, що проіснувала близько 300 років.

Ведучий. Міцний, лицарський у нього дух! Продовжимо козацькі забави.

Конкурс «Перевага рук»

Запрошують дві пари хлопців. Вони сідають за стіл один навпроти одного. За командою ведучого починається змагання на руках — армреслінг.

Ведуча

Молодий я, молодий,
Повний сили та відваги.
Гей, юначе, виходь на бій,—
Пожартуємо для розваги!

Гра «Збий кеглі!»

Хто збиває одну кеглю — той отримує один бал. Хто більше отримає балів — переможець!

Ведучий. На Запоріжжі була церква Святої Покрови. Запорозькі козаки вважали Святу Покрову своєю покровителькою.

Ведуча

Козаки люблять жарт і надзвичайний гарт,
Вітчизну й волю вміють захищати.
А чи зумієте ви, як вільні козаки,
Себе в змаганні нині показать?

Ведучий. У народі існує легенда про випробування, що витримували чоловіки, коли їх приймали в козаче товариство. Розповідають, що після того, як хлопець перехреститься, його пригощали пекучим від перцю борщем. Новачок мав його з’їсти. Опісля новачка вели до Хортиці, чи до іншого місця на Дніпрі, де лежала перекинута між скелями колода: хлопець мав пройти тим «містком», не впавши у воду. Подолавши цей іспит, майбутній козак повинен був проплисти певну відстань проти течії в смузі Дніпровських порогів.

Ведуча. Але це ще не все. Хлопець мав, осідлавши дикого лошака — чолом до хвоста, — без сідла й вуздечки проскакати верхи полем і повернутися неушкодженим. Якщо хлопець «на дикому лошаку скакав», то це означало, що у «козаки годиться».

Джерело: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Stamps_of_Ukraine%2C_2015-46.jpg

Конкурс «Бій півнів»

На майданчику ведучі кладуть два обручі. Обирають дві пари гравців. Вони повинні стати на одну ногу та за спинами взятися руками «в замок». За командою ведучого вони повинні виштовхати один одного з кола плечем. Хто першим втратить рівновагу, той програв.

Ведучий. Чи кожен юнак проходив такі випробування, чи народ просто наділив їх богатирськими здібностями — цього не відомо. Знаємо напевне, що на Січ приймали незалежно від національності, віку та минулого, аби був вільним, говорив козацькою мовою, був православним, знав і приймав порядки та звичаї січового лицарства.

Конкурс «Повзунець»

Пройти навприсядки повз мотузку та не зачепити її. З кожним колом мотузку опускають дедалі нижче. Хто торкнувся, той повертається на своє місце.

Ведуча

Козак — це той, хто за освіту,
Хто любить пісню і молитву!
Козак вкраїнську любить мову,
Дотримає завжди свого слова!

Ведучий. А зараз вашій увазі пропонуємо переглянути мультфільм.

Перегляд мультфільму «Як козаки з турками воювали».

Ведуча. Козаки були відданими своєму товариству, любили влучне слово, дотепні жарти, вигадки й розваги, а над усе — пісню.

Ведучий. Колись дуже-дуже давно Бог запросив до себе дітей різних народів, аби обдарувати їх до свята. Зібралося тут багато люду та всім знайшовся подарунок.

Ведуча. Щойно тоді помітив Господь, що в обшарпаній одежині стоїть ще одна дитина і гірко плаче. Це була українська дитина, яка, соромлячись свого вигляду, боялася наблизитися. Зажурився Господь — усе ж всім роздав. Захмарилося його чоло та згодом проясніло. Подарував він українській дитині найцінніший скарб — пісню, ту пісню, що ніхто її ще так не співав, ту пісню, що й досі береже в душі український народ.

Звучить українська народна пісня «При долині кущ калини».

Ведучий. У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя.

Ми бажаємо вам міцного козацького здоров’я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, що допоможе долати будь-які перешкоди!

Ведуча

Тримайсь, козаче, сміливим будь,
Козак не плаче — це не забудь.
Нехай невдача, нехай біда,
Ніщо не зломить козака!!!
Усі (разом). Слава Україні! Героям Слава!

Дякуємо за увагу!

За матеріалами І. В. Шабовта, обласний Палац дітей та юнацтва, м. Чернігів

«КЛАСНОМУ КЕРІВНИКУ. УСЕ ДЛЯ РОБОТИ» № 3 (99) березень 2017 р.