Купуючи будь-що  –  вивчайте інформацію на упаковці! Розуміння позначок та маркувань допоможе зробити свідомий та раціональний вибір.

Знаки екологічного маркування у світі, зокрема і в Україні, надають споживачам можливості вибрати більш екологічно кращий товар різних категорій.

Екологічне маркування (англ. environmental label, ecolabel) – символ що може бути поєднаний з фразами про перевагу продукції щодо її впливів на стан довкілля чи здоров’я людини. Таке маркування наноситься на етикетку, але може бути і в рекламних матеріалах, технічній документації або інших джерелах інформації про продукт.

Екологічне маркування є інструментом формування зелених ринків, що в свою чергу є умовою розвитку зеленої моделі економіки та економіки замкнутого циклу.

Пам’ятка споживача

Існують різні групи знаків, що інформують про безпеку, якість, екологічні характеристики та переваги продукції:

  1. Знаки відповідності обов’язковим показникам безпеки згідно встановлених законодавством вимог.
  2. Знаки відповідності стандартам екологічного маркування І типу.
  3. Знаки маркування що вказують на відповідність продукції  стандартам, що визначають її характеристику чи перевагу.
  4. Твердження про екологічні характеристики або екологічне маркування  ІІ типу.
  5. Інші інформаційні знаки, що належать до самодекларацій.
  6. Етичні маркування.
  7. Маркування про сертифіковані системи управління
  8. Маркування згідно з Технічними регламентами з екодизайну енергоспоживчих продуктів.
  9. Попереджувальне маркування хімічної небезпеки.
  10. Маркування щодо контролю оператором ринку безпеки харчової продукції або кормів.
  11. Органічне маркування сільськогосподарської продукції, харчових продуктів і кормів.
  12. Стандарт COSMOS: натуральна та органічна косметика

Знаки відповідності обов’язковим показникам безпеки згідно встановлених законодавством вимог

Ці знаки є загальнообов’язковими для застосування продукції за  визначеним на рівні законодавства переліком. Вони не  визначають конкурентну перевагу, не доповнюють та не відміняють значення іншого маркування, яким позначається продукція, у порядку передбаченому законодавством або добровільними стандартами.

 

Товар відповідає загальнообов’язковим вимогам безпеки, що діють на території України відносно продукції певної категорії.
Маркування СЕ (фр. Conformité Européenne = європейська відповідність) вказує на те, що товар відповідає вимогам загальної безпеки відповідно до Директив і Регламентів «нового підходу» для певних груп продукції і є обов'язковим для їх розміщення на ринку ЄС.
Знак відповідності РСТ вказує на те, що товар відповідає вимогам загальної безпеки згідно з технічними регламентами, а також обов’язковим міждержавним (ГОСТ) та національним (ГОСТ Р) стандартам що діють на території Російській Федерації.
Знак відповідності СТБ вказує на те, що товар відповідає вимогам загальної безпеки згідно з технічними регламентами, а також міждержавним (ГОСТ), національним (СТБ) та іншим стандартам що діють на території Республіка Білорусь.
Євразійська відповідність (англ. Eurasian Conformity, EAC) - єдиний відповідності продукції на ринку держав-членів Євразійського економічного союзу (до 31 грудня 2014 року Митного союзу).

Щоб дізнатися більше завантажуйте файл